Nazywam się Katarzyna Płachecka (dla Ciebie po prostu Kati), jestem PR Managerką. Od dziesięciu lat współpracuję marketingowo i PR-owo z gastronomią - kawiarniami, firmami cateringowymi i restauracjami od street foodu po fine dining.
Specjalizuję się w pracy strategicznej, marketingowej i działaniach z obszaru PR-u i współpracy z influencerami. Wybrałam gastronomię, bo kulinaria to moja wielka miłość.
Pracę w obszarze PR i marketingu rozpoczęłam w 2014 roku jako freelancerka świadcząca usługi marketingowe dla gastronomii. Wcześniej, przez 6 lat moje zawodowe życie związane było z pracą w edukacji i zarządzaniem oświatą.
Szukając rozwoju w kierunku moich zainteresowań, trafiłam na rewelacyjne studia z Public Relations, które ukończyłam z oceną celującą. Pierwszą pracę z nowym wykształceniem podjęłam u mojej wykładowczyni w agencji Symetria PR, która specjalizowała się w public relations dla branży IT i startupów technologicznych. Dzięki zdobytemu tam doświadczeniu, wkrótce mogłam podjąć pracę Marketing Managerki w startującym na polskim rynku startupie edukacyjno-technologicznym, czyli szkole programowania Codecool. Po dwóch latach zdecydowałam się zakończyć ten etap, gdyż założona w 2017 agencja Jedling Marketing zaczęła rosnąć w bardzo szybkim tempie i wymagała ode mnie pełnego zaangażowania.
Lata 2017-2021 to czas mojej profesjonalizacji w pracy marketingowej, PR-owej i strategicznej dla gastronomii. W tym czasie współtworzyłam agencję Jedling Marketing oraz realizowałam pierwsze projekty consultingowe.
Obecnie prowadzę własną, butikową agencję marketingowo - doradczą dla gastronomii (i tu właśnie się spotykamy!). Pracuję z zespołem kreatywno-copywriterskim, korzystam ze wsparcia najlepszych grafików i fotografów kulinarnych.
Interesuję się kulturą kulinarną i śledzę trendy pojawiające się w świecie gastronomii. Kłaniając się tradycji, traktuję ją nie jak doktrynę, lecz jako punkt wyjścia do tworzenia nowych smaków i zwyczajów. Fascynuje mnie obserwowanie tego, jak ludzie tworzą nową kulturę kulinarną.
Nie działam w pojedynkę.
Za moim nazwiskiem kryje się cały team specjalistów, którzy podobnie jak ja pracują wyłącznie z gastronomią.
Copywriting, kontakt z klientem, monitoring opinii i komentarzy - tym zajmują się Ida i Asia.
Magda prowadzi wszystkie kampanie reklamowe i robi wszystko, by wycisnąć z budżetów jak najlepsze wyniki.
Druga Magda, Karolina i Michał to najlepsi fotografowie kulinarni, jakich udało mi się wyselekcjonować w trakcie kilku lat pracy.
Brandingi i wszelkie grafiki tworzą Paulina i Radek - ludzie o niesamowitym talencie i wyczuciu estetycznym.
Ja nadzoruję codzienną pracę agencji, wspieram merytorycznie mój team, a także zajmuję się pracą strategiczną i doradztwem.
Referencje
"Pracujemy wspólnie już prawie 3 lata, a w tym roku przekazaliśmy pod skrzydła Kati kolejną naszą restaurację. To najlepiej pokazuje, jak bardzo jesteśmy zadowoleni ze współpracy."
- Sebastian Bigaj, FOLGA
- Anna i Marcin Gąsowscy, kawiarnia Fornir
"Przychody naszej firmy można spokojnie określić jako wskoczenie na nowy, nieosiągalny przez poprzednie lata poziom. Możemy tylko żałować, że nie rozpoczęliśmy współpracy wcześniej."
- Justyna Bereźnicka, Bun Bakery
Restauracja Folga współpracuje z Katarzyną Płachecką od początków powstawania konceptu. Pracujemy wspólnie już prawie 3 lata, a w tym roku przekazaliśmy pod jej skrzydła kolejną naszą restaurację AWIW, która obecnie jest po generalnym remoncie. To najlepiej pokazuje, jak bardzo jesteśmy zadowoleni ze współpracy.
Wiemy, że współpraca z Folgą bywa trudna, ponieważ staramy się żeby w naszej restauracji ciagle coś się zmieniało. Często w ostatniej chwili potrzebowaliśmy pilnych i szybkich zmian. Tu zawsze mogliśmy liczyć na zrozumienie i szybką interwencję - często poza normalnymi godzinami pracy biura.
U Kati bardzo sobie cenię szczerość i bezpośredniość. Jej doświadczenie i znajomość rynku gastronomicznego są bardzo pomocne.
Rekomenduję współpracę z Katarzyną Płachecką i jej agencją jako odpowiedzialnym i zaangażowanym partnerem biznesowym, który jest wyspecjalizowany w public relations dla gastronomii.
— Sebastian Bigaj,
współwłaściciel restauracji FOLGA
W imieniu moim oraz mojego wspólnika serdecznie dziękujemy za bardzo cenną konsultację dotyczącą wizji restauracji LAS. Spotkanie z Kasią Płachecką poskutkowało zmianą kilku kluczowych detali w ułożeniu finalnego menu.
Małdrzyki krakowskie, które były propozycją Kati, to dzisiaj jedna z najlepiej sprzedających się pozycji.
Kati zainspirowała nas do dodania do menu lokalnych akcentów, bez których teraz nie wyobrażamy sobie LASu. Podzieliła się kontaktami do sprawdzonych dostawców oraz poleciła jakościowe produkty. Uważam, że otwierając nowy koncept, naprawdę warto skorzystać z jej wiedzy na temat szeroko rozumianej branży gastronomicznej oraz z dobrego wyczucia smaku i estetyki."
— Magdalena Maślicha,
współwłaścicielka LAS Breakfast & Prosecco
Śledzę eventy branży marketingowej i gastronomicznej.
Regularnie biorę udział w konferencjach i meetupach, nierzadko w roli prelegentki czy panelistki.
Jeżeli chcesz, żebym wystąpiła na Twoim wydarzeniu, napisz do mnie: kati@plachecka.pl
Stale podnoszę swoje kompetencje i aktualizuję wiedzę.
W roku akademickim 2023/2024 ukończyłam studia podyplomowe na kierunku Trendwatching & Future Studies na AGH w Krakowie.
kwiecień 2022
Digitalk / Artur Jabłoński
czerwiec 2022
szkolenie WHITEPRESS
grudzień 2021
Digitalk / Artur Jabłoński
Sprawdź, co mogę dla Ciebie zrobić!
© 2022-2024 Katarzyna Płachecka | Polityka Prywatności